Gendringen anno 2011

De winkels in Gendringen zijn veelal  geconcentreerd in de Grotestraat. Gendringen beschikt nog over een redelijk breedwinkelaanbod zoals een supermarkt, een witgoed- en elektronicawinkel, een schoenwinkel, een winkel voor huishoudelijke artikelen ( bazaar ), enkele bloem- en plantenwinkels, een fileaal van een bakkerij en nog een paar andere zaken zoals een drogisterij en een damesmodezaak. Buiten het centrum bevinden zich een tweetal grote meubelzaken. Er zijn nog enkele horecazaken ­– twee cafés,  twee cafetaria’s, een chinees restaurant en een pizzeria. In de omgeving zijn wel  meerdere restaurants te vinden, waarvan van Hal in Voorst en Restaurant Engbergen de meest bekende zijn. In opkomst is ’t Lohr, een logeeradres voor groepen met ook een golfbaan en buitenterras.

Gendringen is nog steeds het bestuurlijke centrum van de Gemeente Oude IJsselstreek doordat het gemeentehuis in  Gendringen is gevestigd waardoor de bevolking Gendringen goed weet te vinden .

Groen

Gendringen is tegenwoordig een echte groene plaats. Vanuit welke richting je Gendringen ook benadert, altijd zie groen en heel kenmerkend: de torens van de NK Kerk en de RK Kerk.  Het centrum van Gendringen is in de jaren na de Tweede Wereldoorlog ingrijpend gewijzigd. Oude gebouwen, waaronder het geboortehuis van de dichter/schrijver Anthony  Christiaan Winand Staring (1767-1840), en soms gehele straten werden gesloopt en er werd nieuwbouw gepleegd, die niet altijd een verbetering betekende. Toch zijn er nog veel oude en historische plekken en gebouwen en is het de moeite waard hiervan eens kennis van te nemen.

De omgeving van Gendringen is voornamelijk agrarisch gebied met de buurtschappen Wals, Milt, Wieken en Voorst en  door de aanwezigheid van bossen en natuurgebieden is het een erg aantrekkelijk gebied om te verblijven. Met name valt te noemen natuurgebied het Kluunpand en natuurlijk Engbergen, een zandrug (stuwwal)  met de oorsprong in de ijstijd  die nog grotendeels in takt is gebleven. Er is een openluchttheater, een theetuin annex restaurant en een kinderspeeltuin. Ook is er al jaren een trimparcours en sinds enige jaren kan men er ook kanoën. Bij manege Het Diekshuus wordt een kinderboerderij ingericht en het bosgebied is nog beter bereikbaar door de bouw van een voetbrug over de Oude IJssel. Dicht in de buurt – in Voorst -is een golfbaan en er is zelfs een klein vliegveld.

Gendringen is altijd een grensplaats geweest  en Duitsland is dus de buurman. Via verschillende grensovergangen kan men bijvoorbeeld naar Anholt, een plaats direct over de grens met een prachtig z.g. Wasserschloss.